Imagoschade

Dat je als bedrijf slachtoffer wordt van cybercrime is al erg genoeg. Maar helaas volgt op een incident geregeld een publicitair debacle, wat leidt tot ernstige imagoschade.

Een opvallend voorbeeld hiervan is Deloitte. Het accountantskantoor heeft een bekende cybersecuritypoot, maar werd zelf in 2017 slachtoffer van een weinig geavanceerde aanval, waarbij vertrouwelijke gegevens van klanten werden buitgemaakt.

Toen de aanval bekend werd, werd het incident in de media gebagatelliseerd. Als reactie op de communicatie vanuit het bedrijf gingen cybersecurity experts wat onderzoek doen om zo te kijken of er nog andere zaken mis waren. Hierdoor kwamen allerlei precaire punten aan het licht. De weinig gedegen informatiebeveiliging heeft het imago van Deloitte absoluut geen goed gedaan.

Ook de datadiefstal bij het bedrijf Uber in oktober 2016 heeft voor grote imagoschade gezorgd, Hier was het probleem vooral dat Uber de hack stil wilde houden. In eerste instantie heeft het bedrijf zich laten afpersen met de gestolen data. Uber heeft naar verluid honderdduizend dollar betaald om de gestolen informatie achter te houden.

Pas toen echt niet anders kon, zijn andere partijen op de hoogte gesteld. Zelfs toen de hack al overal in de media stond, informeerde het bedrijf nog steeds zijn klanten en chauffeurs niet.

Een beter voorbeeld is het scheepsmakelaar Clarksons waar informatie gestolen was. Het bedrijf zocht meteen de openbaarheid toen hackers poging tot afpersing deden. In verschillende persberichten speelde het bedrijf open kaart over wat er gestolen was en wat de gevolgen waren voor de slachtoffer.

Lees hier onze tips voor het voorkomen en beperken van imagoschade.

Een cybercrimeverzekering kan helpen om imagoschade te voorkomen of beperken. Dat kan door het beschikbaar stellen van expertise, het nemen van schadebeperkende maatregelen en het vergoeden van geleden schade.

Vul uw telefoonnummer in dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug!

Skip to content