Ddos-aanval

DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Bij een DDoS-aanval wordt er zoveel verkeer naar een server gestuurd, dat de server daardoor onbereikbaar wordt voor normale bezoekers. Dit zorgt voor verstoring van de online bedrijfsactiviteiten.

Een aanvaller kan om verschillende reden een website of server uit de lucht willen halen. Heel vaak heeft het te maken met stoerdoenerij of aandachttrekkerij. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de persoon die in januari banken en de Belastingdienst langdurig onbereikbaar maakte. Of de groep die gaming-servers van het spel Overwatch bestookte met verkeer.

Ook afpersing is een motief: de crimineel stuurt vooraf een e-mail met een dreigement. Als het bedrijf niet betaalt, vindt er een DDoS-aanval plaats. Dit gaat door tot het bedrijf Rancune door boze medewerkers of klanten is een volgende mogelijkheid. De frequentie van aanvallen op de Belastingdienst kan hier misschien mede door verklaard worden. Tenslotte zijn er aanvallen vanuit activistisch/terroristisch oogmerk bekend. De groep Anonymous gebruikt de massale aanval als één van zijn wapens.

screenshot ddos digitalattackmap.com
Screenshot van digitalattackmap.com, voor een real time overzicht van DDoS-aanvallen

Er zijn veel verschillende internettechnieken beschikbaar om een aanval uit te voeren. Experts kunnen zich inmiddels al wapenen tegen een groot aantal daarvan. Echter, de meest krachtige vorm blijft een hele grote hoeveelheid data de kant van het slachtoffer opsturen. Dit kan zoveel data zijn dat niemand daar tegen opgewassen is.

Recent is een website door de politie uit de lucht gehaald, waar voor enkele tientjes zware DDoS-aanvallen konden worden besteld. Hiervoor was geen enkele digitale kennis nodig.

Lees hier onze tips tegen DDoS-aanvallen.

Een cybercrimeverzekering kan helpen tegen DDoS-aanvallen, zowel met advies vooraf, als met vergoeding van geleden schade achteraf.

Vul uw telefoonnummer in dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug!

Skip to content