Virusscanners: welke moet je gebruiken?

De meeste mensen weten dat een computer beter beveiligd is als deze voorzien is van een virusscanner. Zo kan een virusscanner voorkomen dat je netwerk besmet wordt met ransomware. Echter, een virusscanner is niet genoeg! Lees ook onze tips over het updaten van software.

Veel mensen gebruiken McAfee of Symantec, omdat dit bekende namen zijn of de werkgever deze verstrekt. Maar is dit de beste? Is het als particulier noodzakelijk om te betalen voor antivirus software?

Gelukkig worden er regelmatig tests gedaan door betrouwbare instituten om antwoord te krijgen op deze vragen. Een belangrijke is het Oostenrijkse Av-comparatives.org. Recent hebben zij een onderzoek gedaan naar welke software het beste is in het verwijderen van malware. Vijf bedrijven kwamen daarbij het beste uit de test: Avast, Avira, Bitdefender, ESET, Kaspersky Lab en Tencent.

Daarnaast doen ze elke maand tests met het detecteren van malware. In de meeste recente resultaten kwamen de volgende namen het beste uit de test:  Avast, AVG, Avira, Bitdefender, Emsisoft en ESET. Uit eerdere tests kwam ongeveer ditzelfde rijtje namen.

consumentenbond virusscanners bitdefender

Ook de consumentenbond onderzoekt virusscanners. Uit hun meest recente test kwam Bitdefender, zowel de betaalde als de gratis variant, als beste uit de test.

Daarnaast kregen Norton by Symantec en Trend Micro verrassend hoge cijfers. Bij AV-Comparatives scoren deze minder hoog, wegens de hogere aantallen valse alarmen.

Het is een veilige keus om één van de virusscanners te nemen die bij dit soort tests vaak bovenaan komt. Voor particulieren is een gratis virusscanner (zoals die van Avast, Avira of Bitdefender) meestal afdoende, als je tenminste geen problemen hebt met terugkerende reclames voor de betaalde variant.

Voor bedrijven is een betaalde virusscanner de enige optie. Het is dan goed om niet te blijven hangen bij bekendste namen, maar om gebruik te maken van de resultaten van onafhankelijk onderzoek.