Trend: pikante foto’s stelen

Nu iedereen altijd een camera bij zich heeft, maken we met zijn allen veel meer foto’s. Deze kiekjes hoeven ook niet meer afgedrukt om verspreid te worden, wat de drempel lager maakt voor het maken van foto’s die je niet met iedereen zou delen. Maar ze staan wel op je telefoon, in chats op social media accounts en in cloud-opslag diensten. Soms staan ze zelfs in de cloud, zonder dat je dat weet. Bijvoorbeeld omdat je smartphone automatisch al je afbeeldingen synchroniseert met de Google Drive of de iCloud.

Daar maken kwaadwillenden regelmatig misbruik van. Een bekend voorbeeld was “the Fappening”, waarbij hackers pikante beelden wisten te stelen verspreiden van een groep vrouwelijke sterren, zoals Jennifer Lawrence en Kate Upton. Dit kon gebeuren door een gerichte phishing-actie, waarbij daders de Apple-wachtwoorden buit maakten en zodoende konden inloggen op de iCloud.

Maar ook in Nederland komt dit voor. In april dit jaar schreef RTL Nieuws over een groot wraakporno-netwerk. Op deze site werden van duizenden vrouwen afbeeldingen gedeeld. De uploaders hadden de foto’s vaak persoonlijk ontvangen van de vrouwen tijdens een relatie en deelden deze uit wraak.

Dan was er nog Mitchell van der K., de VVD-politicus die honderden vrouwen had gehackt en hun foto’s gestolen. Hij probeerde, net als in The Fappening, de Apple- of Google-wachtwoorden van vrouwen te stelen, om zo in hun back-up te kunnen. Deze week kwam een nieuw forum in het nieuws, dit keer waren er enkel foto’s te vinden van minderjarige meisjes.

Het is duidelijk dat er veel interesse is voor pikante afbeeldingen, zowel van beroemdheden als van gewone mensen. En het geeft nogmaals aan dat het van groot belang is om goede beveiliging te hebben op de belangrijkste accounts. Lees hier onze adviezen om diefstal van foto’s te voorkomen.

Vul uw telefoonnummer in dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug!

Skip to content