Complete stad in de greep van ransomware (Atlanta, VS)

Atlanta Downtown Skyline

Cybercriminelen richten zich steeds meer op bedrijven en overheidsinstellingen. Recent is de Amerikaanse stad Atlanta ruim anderhalve week ontregeld geweest door een ransomware besmetting met het SamSam-virus.

Het gevraagde losgeld voor het vrijgeven van de versleutelde computers was $40.000,-. Met één besmetting kan een crimineel zo evenveel verdienen als met het besmetten van tientallen particulieren, aan wie vaak een paar honderd euro wordt gevraagd.

De impact van de ransomware-besmetting in Atlanta was groot: de systemen van de politie werkten niet meer, rekeningen en boetes konden niet betaald worden en de website was niet meer bereikbaar. Met man en macht is gewerkt om de systemen weer te herstellen.

Uit latere berichten blijkt, dat de besmetting de stad uiteindelijk zo'n 2,6 miljoen dollar heeft gekost, voornamelijk aan incident response-, consultancy- en crisiscommunicatiediensten.

In dit geval is dus niet betaald, maar bijvoorbeeld sommige ziekenhuizen en bedrijven hebben aangegeven wel te hebben betaald, omdat dat gunstiger was dan de financiële consequenties van niet betalen. Een Zuid-Koreaanse hosting provider heeft zelfs een miljoen dollar betaald om hun bestanden terug te krijgen.

Een goede cybercrimeverzekering kan helpen in het geval van een ransomware-besmetting, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Lees daarvoor onze tips om ransomware te voorkomen.