Online aangifte van cybercrime nu mogelijk

Vanaf nu is het ook mogelijk om online aangifte te doen van cybercrime. De politie is bezig om online aangifte mogelijk te maken van verschillende vormen van cybercrime. Om te beginnen kunnen slachtoffers nu helpdeskfraude via internet melden bij de politie.

Helpdeskfraude is het fenomeen dat iemand wordt gebeld door iemand die zegt van Microsoft te zijn. Deze persoon wil op afstand de computer overnemen om zogenaamd een probleem op te lossen op de computer. In werkelijkheid installeert hij of zij malware. Uiteindelijk is het doel om het slachtoffer geld afhandig te maken. Dit kost slachtoffers in totaal miljoenen per jaar.

De politie geeft aan dat de aangiftes en meldingen hun extra informatie geven. Deze informatie kan worden ingezet voor opsporing, maar ook voor preventie. Zo meldt de politie dat de “helpdeskmedewerkers” inmiddels ook vaak Nederlands spreken. Voorheen waren dat vrijwel alleen Engelssprekenden.

Na helpdeskfraude moet het ook mogelijk worden om online aangifte te doen van ransomware. Bij ransomware gijzelt een virus een computer of heel netwerk. Alle bestanden worden versleuteld. Enkel in ruil voor geld (meestal in de vorm van bitcoin), krijgen de eigenaren de toegang tot hun systemen terug.

Goed opsporen van cybercrime is alleen mogelijk als de politie veel kennis heeft van de verschillende verschijningsvormen van een delict. Door zicht te krijgen op aantallen slachtoffers en de hoeveelheid geleden schade, kan de politie de beperkte capaciteit het beste inzetten. Dus zelfs als de eigen aangifte niet leidt tot een opsporingsonderzoek, dan nog heeft aangifte doen zin.

Voor het doen van online aangifte zijn Digid inloggegevens noodzakelijk.

Vul uw telefoonnummer in dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug!

Skip to content