Helpdeskfraude: In 2 jaar ruim 5 miljoen euro schade

Veel mensen met een vaste telefoonlijn kennen de situatie: je krijgt een telefoontje van iemand die zegt voor Microsoft te werken. Je moet meteen aan de slag, want je computer loopt groot gevaar! Tijdens het gesprek neemt de gesprekspartner op afstand je computer over en je wordt ofwel gemanipuleerd om geld over te maken ofwel afgeperst, bijvoorbeeld door het installeren van ransomware. Dat is zogenaamde helpdeskfraude of ook wel Microsoftfraude.

Deze vorm van fraude is al een paar jaar bekend. Het leek er volgens de cijfers van het Openbaar Ministerie op, dat het aantal slachtoffers aan het verminderen was:

Op initiatief van politie en Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam werken softwarebedrijven, telecombedrijven, financiële instellingen en de overheid samen om deze vorm van fraude terug te dringen. Deze samenwerking startte in maart 2018. Sindsdien is de schade van helpdeskfraude gehalveerd. In 2017 meldden slachtoffers 6 miljoen aan schade, in 2019 was dat 3 miljoen.

Bron: Openbaar Ministerie ( https://www.om.nl/@107633/schade/ )

Echter, naar blijkt uit onderzoek van nu.nl zijn de cijfers van het Openbaar Ministerie incompleet. Daarom is de conclusie dat de schade gehalveerd is, onjuist. Sterker nog, uit cijfers van de banken blijft dat het aantal slachtoffers én de geleden schade nog steeds toeneemt. De banken melden dat er in twee jaar tijd een schade van 5,7 miljoen euro is geleden:

In 2018 werden volgens de vier banken zeker 1.732 mensen slachtoffer van deze vorm van fraude. Het totale schadebedrag kwam uit op bijna 2,4 miljoen euro. Het afgelopen jaar nam het aantal slachtoffers toe tot 3.099. Zij werden bij elkaar voor zo’n 2,9 miljoen euro opgelicht.

Bron: nu.nl ( https://www.nu.nl/tech/6030194/banken-melden-53-miljoen-euro-schade-in-twee-jaar-door-helpdeskfraude.html )

Voorkomen van helpdeskfraude

Voorkomen van helpdeskfraude is relatief eenvoudig: nooit onbekende mensen je laten helpen bij computerproblemen. Laat dat over aan professionals of mensen die je vertrouwt. Belt of mailt iemand met een verhaal over een virus op je computer, dan is het waarschijnlijk oplichting. Voor de zekerheid kun je er door een deskundige naar laten kijken.

Vul uw telefoonnummer in dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug!

Skip to content