Helft bedrijven had cyberincident in 2016

In 2016 heeft 50% van de Nederlandse bedrijven te maken gehad met een cyberincident. Dat blijkt uit de cybersecuritymonitor van het CBS. Dit waren zowel cybercrime-incidenten als incidenten die per ongeluk ontstonden.

Van de bedrijven met 2 of meer werkzame personen die in 2016 te maken hebben gehad met een ICT-veiligheidsincident gaf 46 procent aan dat hier kosten uit voortgevloeid waren. De grootste bedrijven hebben naar verhouding meer met incidenten te maken. Drieënzeventig procent van de bedrijven met 500 of meer werkzame personen had in 2016 te maken met een ICT-veiligheidsincident. Daarentegen had slechts 21 procent van de bedrijven met 2 werkzame personen een veiligheidsincident. Dit kan zijn omdat ze minder snel doelwit zijn of omdat ze een cyberincident niet opmerken.

Het meestvoorkomende incident betreft nog steeds uitval door een storing. Echter, uit onderstaande grafiek blijkt duidelijk dat ook aanvallen regelmatig gevolgen hebben, vooral voor grotere bedrijven. Dit kan zijn door DDoS, ransomware of datadiefstal.

grafiek cyberincidentVan alle bedrijven die in 2016 een incident hebben gehad, heeft 7 procent hiervan melding gedaan bij een officiële instantie. In de meeste gevallen was dit een melding van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Maar ook bij de politie, de bank of een sectoraal, nationaal of ander securityteam zijn organisaties waar gemeld is. Vooral de grootste bedrijven (van meer dan 500 personen) deden vaak aangifte: 15% van die bedrijven met een incident heeft aangifte gedaan. Zelfs één op de drie deed een melding van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het is duidelijk dat veel bedrijven te maken hebben met cyberincidenten. Het hebben van een goede cyber- of cybercrimeverzekering helpt om op zo’n moment de schade te minimaliseren.

 

Vul uw telefoonnummer in dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug!

Skip to content