FIOD haalt bitcoin witwasmachine offline

Bij een inval op 22 mei jl. heeft de FIOD één van de grootste online witwaswebsites voor bitcoin offline gehaald. Via deze website werd volgens de FIOD per jaar minimaal voor 200 miljoen dollar witgewassen.

De site werkte als volgt: vele bitcoin betalingen werden in een grote bak gestort. Vanaf daar werden de bedragen doorgestuurd naar de beoogde ontvangers. Op deze manier was niet meer te achterhalen wie de oorspronkelijke betaling had gedaan. Op het internet zijn vele van dit soort tumblers te vinden. Deze site, bestmixer.io, was een grote speler op de markt.

Uitleg FIOD bitcoin mixer
Bron: Fiod.nl

Bij veel cybercrime proberen criminelen bitcoin of andere cryptovaluta buit te maken. Bij bijvoorbeeld ransomware moeten slachtoffers vaak in bitcoin betalen. Maar ook online drugshandel en de handel in malware gaat met bitcoin of een alternatief daarvoor.

Bij de inval bij bestmixer.io is de digitale administratie in beslag genomen. Deze kunnen opsporingsdiensten gebruiken om de betalingen terug te herleiden. De gevonden informatie kan behulpzaam zijn bij het aantonen van witwassen in allerhande andere onderzoeken.

Vul uw telefoonnummer in dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug!

Skip to content