Man bouwde webshops met achterdeur: 4 jaar cel

De 37-jarige Friese cybercrimineel die honderden mensen en bedrijven heeft gehackt en bestolen, is maandag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. Dit meldt Omroep Friesland.

De man bouwde webshop-software, waarin hij een achterdeur had verwerkt. Daarmee kon hij persoonlijke gegevens stelen van nietsvermoedende klanten van de webshops die zijn software gebruikten.

De politie kreeg de eerste aangiften in 2014. In voorjaar 2016 werd het team uitgebreid. Oktober dat jaar werd de oplichter opgepakt. Zoals de politie in het persbericht schrijft:

Het bleek dat de verdachte uit Leeuwarden zijn diensten aanbood als websitebouwer voor webwinkels. Door gebruik van een script kon hij de inloggegevens van klanten van die webwinkels achterhalen, zo schrijft de politie. Met deze gegevens wist de verdachte toegang te krijgen tot de e-mail- en socialemedia-accounts van de slachtoffers.

Op die manier kon hij aankopen doen namens de slachtoffers. Bovendien beschikte hij door toegang tot de e-mail over informatie over zijn slachtoffers, waarmee hij vervolgens via sociale media aan familie en kennissen vroeg om geld over te maken. Zo benaderde hij bijvoorbeeld personen via Facebook en deed zich voor als een vriend waarvan het slachtoffer geld had geleend. Eveneens buitgemaakte identiteitsgegevens gebruikte hij om zich te legitimeren op goksites, aldus de politie. De verdachte zou het op deze manier verdiende geld hebben ingezet 'om in zijn verslavingen te voorzien.

Hij kon met de gestolen gegevens zoveel schade doen, omdat de gedupeerden zowel op allerlei sites hetzelfde password gebruikten. Een wachtwoordmanager gebruiken voorkomt dit probleem.

Voor bedrijven is dit een goede herinnering dat degene die voor het bedrijf software ontwikkelt, veel macht heeft. Zorg ervoor dat cruciale software van een respectabele partij afkomstig is of dat de broncode beschikbaar is om te laten analyseren door een derde partij.