Malwarebytes: VPNFilter malware monitort alle verkeer

Elk kwartaal geeft Malwarebytes, een anti-virusbedrijf, een overzicht van gedetecteerde problemen op door hun software onderzochte computers en in hun laboratorium onderzochte software.

Het tweede kwartaal van 2018 was een relatief rustig kwartaal, schrijven ze in hun rapport. Wel opvallend is de snelle opkomst van de VPNFilter malware. Deze nestelt zich in bijvoorbeeld routers en NAS'en en kan vervolgens allerlei ingrepen doen. Zo kan het al het verkeer monitoren, een Man-in-the-middle-aanval uitvoeren of de machine vernielen.

Daarnaast zijn er voor consumenten nog steeds veel problemen met adware en cryptominers. Adware vertoont ongevraagd advertenties of websites, terwijl cryptominers de rekenkracht van de computer misbruiken om cryptovaluta te "oogsten" voor de beheerder van het virus. Beide typen zijn lastig, maar niet heel schadelijk voor slachtoffers.

Dat is anders voor ransomware, die bestanden op een computer of server gegijzeld houdt tot de eigenaar losgeld betaalt. Ransomware lijkt dit kwartaal iets minder voor te komen dat eerder, maar er zijn weer een paar nieuwe varianten gesignaleerd. Deze lijken echter vooral gericht te zijn op bedrijven, omdat daar de kans op een goede opbrengst voor de criminelen groter is.

Malwarebytes verwacht dat we op dit moment op een splitsing staan en dat het derde kwartaal er heel anders uit gaan zien.