Hacker bekent, drie grote zaken opgelost

Een 25-jarige man uit Den Bosch is op dinsdag 3 juli aangehouden op verdenking van het hacken van accounts van webshops. Dat meldt het OM.

Bij zijn aanhouding zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen. Uit onderzoek van het cybercrimeteam van de politie in Noord-Holland, kwam naar voren dat de man mogelijk ook bij andere zaken betrokken zou zijn, waaronder een zaak waarbij een slachtoffer is afgedreigd. Haar Dropboxaccount was gehackt, waarna de hacker dreigde seksueel getinte beelden van haar online te plaatsen, als zij niet zou betalen. Uiteindelijk werden de beelden op internet geplaatst.

Uit het onderzoek is verder naar voren is gekomen, dat de verdachte slachtoffers zocht onder adverteerders op Marktplaats. Hij benaderde volledig geautomatiseerd soms wel 15.000 tot 20.000 adverteerders per nacht. Diegenen die reageerden, kregen een door verdachte gebouwde phishingsite te zien, om zo de bankgegevens van de slachtoffers te ontfutselen. Daarna werd er geld van de rekening overgeboekt of werden goederen gekocht. De politie vermoedt dat de verdachte zo geruime tijd zijn inkomen genereerde.

De man heeft deze en andere feiten bekend.

De man wordt ervan verdacht de afgelopen jaren zeker meer dan 1000 slachtoffers te hebben gemaakt. Dat deed hij door middel van hacking en phishing en identiteitsfraude. Het cybercrimeteam sluit niet uit dat er nog meer Dropboxaccounts door de verdachte zijn gehackt. Daar zijn echter geen aangiften van bekend geworden.

Op 16 augustus besloot de raadkamer van de rechtbank zijn voorarrest opnieuw te verlengen met 60 dagen. Het onderzoek duurt voort. De rechtbank Noord-Holland behandelt de zaak voor het eerst op 16 oktober 2018. Dan vindt er een pro-formazitting plaats.

Bron: om.nl