Facebook misbruikt telefoonnummers

Zo langzamerhand is Facebook synoniem geworden met privacy schendingen. Deze week kwam daar weer een nieuw voorbeeld van naar buiten: onderzoek van Northeastern University wijst uit, dat Facebook je telefoonnummer gebruikt voor advertenties, ook als je het bedrijf dat nummer niet zelf hebt gegeven.

Een groep studenten heeft onderzocht hoe adverteerders gebruik kunnen maken van Persoonlijk Identificeerbare Informatie (PII). Uit het onderzoek blijkt dat Facebookprofielen getarget kunnen worden op telefoonnummer, ook als een gebruiker die niet zelf heeft toegevoegd aan zijn of haar profiel.

Hierna beschrijven wij twee methoden. Bij de eerste is het telefoonnummer toegevoegd als tweefactor authenticatie (2FA) middel. Dat kan bij Facebook onder andere door middel van een sms, waarvoor je een telefoonnummer moet invoeren. Het social media bedrijf claimt dat het dat nummer niet voor advertenties gebruikt. Dit onderzoek bewijst dat dat niet klopt.

De gegeven informatie over 2FA over op de Facebook site

Op de tweede methode heb je als gebruiker nog minder invloed: Facebook kan je telefoonnummers halen uit de contactpersonenlijsten van je vrienden, als die bijvoorbeeld de Facebook app, Messenger of Instagram op hun telefoon hebben staan. Ook dit gekoppelde telefoonnummer kan vervolgens worden gebruikt om je te identificeren.

Dit is het zoveelste voorbeeld dat Facebook geen enkele restrictie voelt bij het gebruiken van informatie voor het aanbieden van advertenties. Voor de gebruiker resten er slechts twee opties: accepteren of volledig weggaan bij Facebook en gelieerde bedrijven. Want het is duidelijk dat het onmogelijk is om zelf controle te houden op wat het bedrijf van je te weten komt.

Vul uw telefoonnummer in dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug!

Skip to content