BLOG: Cybercrimeverzekering, cyberverzekering, cyberriskverzekering: Wat is het verschil?

Als je je aan het orienteren bent op een cyberverzekering, komen er allerlei termen langs. Onder andere worden cyberverzekering, cybercrimeverzekering en cyberriskverzekering gebruikt. Vaak gebruiken aanbieders de termen door elkaar heen, maar soms zijn er wel verschillen. Hieronder proberen we wat duidelijkheid te scheppen.

Cyberverzekering

Een cyberverzekering is een overkoepelende term voor verzekeringen die te maken hebben met “cyber”. Maar wat is cyber? Oorspronkelijk stond cyber als voorvoegsel voor alles dat te maken heeft met internet. Steeds meer is het synoniem geworden met informatisering, dus ook het gebruik van computers in een eigen netwerk. Door niet te kiezen voor risico of criminaliteit, geeft het woord cyberverzekering ruimte voor een brede interpretatie.

Cybercrimeverzekering

Een cybercrimeverzekering sluit je af om je in te dekken tegen computercriminaliteit. Dat betekent dat een cybercrimeverzekering je bijvoorbeeld helpt als je slachoffer wordt van een computervirus, zoals ransomware. Ook de aansprakelijkheid die volgt uit het slachtofferschap is meestal gedekt.

Sommige risico’s zijn in principe niet gedekt door een cybercrimeverzekering. Dan kun je denken aan de schade die een bedrijf of persoon kan leiden door het door blikseminslag kapot gaan van een computer of server. Of schade die iemand leidt door negatieve teksten online.

Over het algemeen is de schade door cybercrime het belangrijkste cyberrisico. Vandaar dat de term cybercrimeverzekering breed gebruikt wordt.

Cyberriskverzekering

Cyberriskverzekeringen zijn bedoeld om de risico’s af te dekken die samenhangen met het gebruik van computers en internet. Dat zijn dus zowel de cybercrime-risico’s als de risico’s van gewoon gebruik van computers en internet. Hier kunnen dus ook de kapotte computers en cyberpesten onder vallen, afhankelijk van de dekking. Maar meestal ligt ook in deze polissen de nadruk sterk op de risico’s van cybercrime.

Op deze website bespreken en vergelijken wij op een onafhankelijke manier alle verzekeringen die te maken hebben met “cyber”. Dus ondanks de titel van onze website “cyberverzekering.nl” bespreken we ook cyberriskverzekeringen en cyberverzekering. Wil je een verzekering afsluiten, denk dan goed na over de risico’s waartegen je je echt wil verzekeren. En probeer zoveel mogelijk van onze adviezen op te volgen, om de risico’s te verkleinen. Zo maak je het risico op slachtofferschap zo klein mogelijk en betaal je nooit teveel.

 

Vul uw telefoonnummer in dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug!

Skip to content