Europol waarschuwt voor datingfraude

Binnen de wereld van de fraude en oplichting steekt één type er duidelijk tussenuit als het meest emotioneel ingrijpend: de datingfraude. Bij deze criminaliteit maken oplichters gebruik van datingsites om een kwetsbare mensen te zoeken. Na het opbouwen van een (online) relatie, vraagt de zogenaamde geliefde om geld, bijvoorbeeld voor een vliegticket of belkosten. Vaak gebeurt dat rechtstreeks, door het slachtoffer eerst een klein bedrag en later steeds meer geld te vragen. Daarnaast kan het slachtoffer in een later stadium ook nog ingezet worden als geldezel, om de daders te helpen geld van anderen door te sluizen. Europol waarschuwt op zijn site tegen deze fraude:

Maar kwaadwillenden zoeken niet alleen particulieren. Ook organisaties kunnen slachtoffer worden. Denk aan Maria Butina, die via (romantische of seksuele) relaties wist te infiltreren bij invloedrijke personen. Dezelfde truc wordt ingezet in Silicon Valley, hoewel daar gebruik wordt gemaakt van prostituees. Het uiteindelijke doel in deze gevallen is invloed en gegevensdiefstal.

Wat kun je doen tegen dergelijk misbruik van vertrouwen?  Het belangrijkste is bewustwording: informeer mensen dat het mogelijk is dat romantische interesse mogelijk een ander doel heeft en maak mensen alert op de signalen. Zie voor datingfraude ook de infographic die Europol heeft gemaakt:

2_romance_scam

Vul uw telefoonnummer in dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug!

Skip to content