Facebook, is het nog veilig?

Facebook en Instagram zijn voor veel mensen belangrijk communicatiemiddelen. Voor veel bedrijven zijn deze kanalen belangrijke voor promotie. Echter, de laatste jaren komt Facebook keer op keer in het nieuws met privacyschandalen en beveiligingsproblemen. Is het nog veilig om Facebook te gebruiken?

Hier onder volgt een kort overzicht van de belangrijkste problemen van de afgelopen tijd.

Verontrustend nieuws was dat zowel Facebook als Instagram op verschillende plekken wachtwoorden onversleuteld opsloegen. Het ging naar hun eigen zeggen om miljoenen accounts. Door onversteutelde opslag van wachtwoorden wordt inbraak, datadiefstal en identiteitsfraude kinderspel. Inmiddels heeft de Ierse privacy-waakhond aangekondigd een onderzoek te gaan doen.

De problemen rondom de wachtwoorden kwam niet lang na een ander schandaal in september vorig jaar. Toen maakte Facebook bekend dat hackers toegang hadden gehad tot zeker 50 miljoen accounts. Waarschijnlijk ontstond dit probleem door een combinatie van softwarefouten. Inmiddels is het lek gedicht.

Lees hier onze tips voor het veilig gebruiken van wachtwoorden.

Privacy schandalen

Behalve het wachtwoordschandaal, zijn er ook nog verschillende privacy-schandalen geweest de afgelopen tijd. De meest in het oog springende was het delen van gegevens met Cambridge Analytica. Van tientallen miljoenen personen was persoonlijke informatie buit gemaakt, die werd misbruikt voor politieke doeleinden. Onder andere tijdens het Brexit-referendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 is de data door Cambridge Analytica ingezet. Facebook verwacht een boete tot 5 miljard dollar hiervoor, bleek uit recente kwartaalcijfers.

Een kleiner recent schandaal ging over het “per ongeluk” verzamelen van e-mailadressen van gebruikers. Van anderhalf miljoen accounts is het volledige adresboek naar Facebook geüpload zonder dat het bedrijf daar toestemming voor had. Dat meldde Business Insider een paar weken geleden.

Het ten onrechte opslaan van informatie van gebruikers is een terugkerende trent: in januari werd bekend dat Facebook een app aanbood waarmee al het dataverkeer van de hele telefoon werd gemonitord, geanalyseerd en gebruikt. Dit was niet duidelijk voor de gebruikers. Zo’n 20% van de gebruikers van de app was minderjarig.

December verleden jaar bleek dat Facebook al sinds 2010 ongevraagd heel persoonlijke data deelde met andere tech-bedrijven, zoals Netflix en Amazon. Zo konden verschillende bedrijven de e-mailadressen van vrienden van een gebruiker opvragen. Andere bedrijven hadden zelfs de mogelijkheid om privé-berichten te lezen, maken, versturen en verwijderen. Ook in dit geval was het niet duidelijk voor gebruikers dat derde bedrijven deze rechten hadden.

Desinformatie

Tenslotte gebruikte Facebook aan het eind van vorig jaar een controversieel PR-bureau om desinformatie te verspreiden en daarmee het eigen imago op te poetsen. Onderdeel van de campagne was een anti-semitisch lasterverhaal over investeerde George Soros.

Kortom, uit het overzicht van enkel het afgelopen jaar komt een beeld van een bedrijf dat zowel privacy als security niet hoog in het vaandel heeft staan. Vanzelfsprekend is het een eigen keuze van iedereen om wel of niet in zee te gaan met een dienstverlener. Maar in het geval van Facebook (en daarmee ook Instagram en Whatsapp) is het goed om je te realiseren dat alle informatie die je deelt wel eens breder bekend kan zijn dan je denkt.

Vul uw telefoonnummer in dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug!

Skip to content