Cyberaanvallen op bedrijven weer toegenomen

Het eerste kwartaal van 2019 zijn er opnieuw meer cyberaanvallen ontdekt. Het ging voornamelijk om trojans en ransomware, specifiek gericht op bedrijven. Dat meldt het cybersecuritybedrijf Malwarebytes in een bericht.

Een trojan is kwaadaardige software die ongewild toegang geeft tot een netwerk of computer. Op dit moment is de Trojan Emotet vooral erg actief. Emotet is een zogenaamde banking trojan, die zich vooral verspreidt via e-mail. In de bijlage zit het virus bijvoorbeeld in een macro verstopt. De trojan steelt persoonlijke informatie, zoals bankgegevens.

Het aantal aanvallen gericht op bedrijven steeg dit kwartaal met 235% ten op zichte van het laatste kwartaal van 2018. Tegelijkertijd daalde het aantal aanvallen tegen consumenten. Dit lijkt op korte termijn goed nieuws voor particulieren, maar dat is kortzichtig, waarschuwt Malwarebytes. De cybercriminelen stelen tijdens de cyberaanvallen data om hier bijvoorbeeld identiteitsdiefstal mee te plegen.

Naast de enorme toename in Trojans en ransomware, waren er nog andere opvallende bevindingen. Zo neemt de hoeveelheid adware toe op mobiele telefoons en Apple-apparatuur. Adware plaatst ongevraagd advertenties. Daarentegen is cryptomalware sterk op zijn retour.

Voor zowel particulieren als bedrijven blijft het van belang om te investeren in preventie: back-ups, software-updates, anti-virussoftware en een firewall.

Vul uw telefoonnummer in dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug!

Skip to content