ADVIES: veilig online winkelen

De laatste tijd wordt er vaak gewaarschuwd voor nepwebshops. Dat zijn vaak normaal uitziende webshops, waar echter na bestelling ofwel niets ofwel nepartikelen worden geleverd.

Tips

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van dit soort praktijken online?

  • Als een aanbieding te goed is om waar te zijn, is het waarschijnlijk ook niet waar. Een rode vlag.
  • Let op taalgebruik op de site. Slecht Nederlands? Een rode vlag.
  • Kijk naar de domeinnaam. Is het geen logische naam voor de webshop? Een donkerrode vlag!
  • Zoek bij SIDN.nl op wie het domein beheert. Staat er geen naam van een bedrijf bij en is de website in het buitenland gehost? En/of is de website pas korte tijd in de lucht? Een donkerrode vlag!
  • Staat er wel een bedrijf bij, zoek dat bedrijf dan op bij kvk.nl. Kun je hem niet vinden? Nog een rode vlag.
  • Staan er contactgegevens op de site? Is er een telefoonnummer en een adres zichtbaar, plus een kvk-nummer? Niet aanwezig? Een donkerrode vlag!
  • Google de domeinnaam, door “domeinnaam.nl” in te vullen bij de zoekmachine. Kijk naar scores van de website op beoordelingssite. Komen er veel klachten en waarschuwingen naar voren? Of zijn er nergens beoordelingen te vinden? Een donkerrode vlag!
  • Heeft de website een keurmerk, bijvoorbeeld van Thuiswinkel.org of een andere? Ga niet af op de afbeelding op de site van de webshop, maar kijk op de site van het keurmerk of het wel klopt. Wel een afbeelding van een keurmerk bij de webshop, maar staat hij niet in de lijst op site van het keurmerk? Een donkerrode vlag! Helemaal geen keurmerk? Een (licht)rode vlag.
  • Kijk of de website een https-verbinding heeft (te herkennen aan een groen slotje). Wel een groen slotje? Dat zegt niet veel. Geen groen slotje? Donkerrode vlag!

Tel tenslotte de hoeveelheid rode vlaggen op en maak een afweging. Bij een onpluis gevoel of donkerrode vlaggen: niet doen. Als je toch de aankoop wil doen bij onbekende webshops met een rode vlag, betaal dan met Paypal of creditcard, zodat de transactie kan worden teruggedraaid als het toch niet bleek te kloppen.

P.S. Zelf nepwebshops spotten? Zoek op een populair merkproduct, zoals bijvoorbeeld Yeezy Adidas Nike . Zet via de knop tools in Google de tijd op afgelopen week of maand en zoek op Nederlandse sites.

Een voorbeeld

www.cvketelzurrik.nl

screenshot nepwebshop cvketelzurrik.nlWelke rode vlaggen zien we hier?

In ieder geval hele (te?) goede aanbiedingen: meer dan 50% korting. En een domeinnaam die niets te maken heeft met schoenen.

Taalgebruik: bijzonder. Lees bijvoorbeeld bij Verzenden en Retouren:

“Verzenden & retouren – Betaling
Betaling kan geschieden per creditcard, Western Union en bankoverschrijving. Western Union geniet meer korting op onze website, meer details kunt u contact met ons opnemen.
Wanneer u bestelt, moet uw factuuradres overeenkomen met het adres op uw creditcard of kunnen we uw bestelling niet verwerken. Alle transacties zijn beveiligd. De site is voorzien van een SSL-coderingssysteem om persoonlijke en betalingsgegevens te beschermen.”

En direct nog een paar rode vlaggen. Allereerst dat betaling via Western Union de voorkeur geniet. Daar is zeker geen geld terug te halen. Daarnaast wordt er gezegd dat er gebruik wordt gemaakt van SSL (https), maar dat is niet het geval, zoals in de screenshot te zien is.

De houder volgens SIDN.nl is Randy Dodge, met een hosting provider in Duitsland en een (gratis aan te maken) outlook.com-emailadres. De site is geregistreerd op 5 mei 2018. Ook dit geeft geen vertrouwen.

Voor nog meer bevestiging staat hieronder nog een screenshot van het contactformulier. Want als de erg goedkope schoenen niet worden geleverd, is dit de enige manier om contact op te nemen.

screenshot contactformulier nepwebshopKortom: deze webshop is geen betrouwbare plek om dure sportschoenen te kopen.

Vul uw telefoonnummer in dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug!

Skip to content