ADVIES: gebruik een wachtwoordmanager

Bijna overal waar een account nodig is, is ook een wachtwoord nodig. Zo heeft een gemiddelde gebruiker gedurende zijn “loopbaan” op internet honderden wachtwoorden nodig. Bijna iedereen weet dat het belangrijk is om voor elke site een uniek wachtwoord te gebruiken. Toch doet bijna niemand dat. In de praktijk is het onmogelijk om zoveel verschillende wachtwoorden te onthouden.Zo

Gelukkig is er een oplossing: de wachtwoordmanager. Dat is een stuk software dat voor jou veilige wachtwoorden genereert en onthoudt. De software kan draaien als extensie in een browser, als losse software of als app. Bekende voorbeelden zijn 1Password, Keepass en Lastpass. Helaas weet nog zeker de helft van de Nederlanders niet dat deze oplossing bestaat, volgens wachtwoordbewust.nl, een initiatief van het OM en Tweakers. Zo’n tweederde gebruikt geen wachtwoordmanager.

Het installeren van de software en het overzetten (en direct wijzigen) van alle passwords kost even een uurtje, maar dan ben je meteen een stuk veiliger én hoef je nooit meer na te denken over wat je password ook alweer is.

De Consumentenbond heeft een kort filmpje gemaakt waarin wordt gedemonstreerd hoe Lastpass werkt:

Let op! Wachtwoordhulpen zijn nooit 100% veilig (maar veilig genoeg voor vrijwel alles wat je online doet). Kies er daarom voor om belangrijke wachtwoorden (zoals van je e-mail, je internetbankieren en je DigiD) te onthouden. En zet op je wachtwoordhulp en de andere belangrijke toegangscodes een extra beveiliging in de vorm van tweestaps-verificatie.

Welke wachtwoordbeheerder heeft de voorkeur?

Dat is heel persoonlijk. De Consumentenbond heeft juli 2018 een test gepubliceerd. Daar kwamen de betaalde versies van Dashlane en Lastpass het beste uit de test. De gratis versie van Lastpass eindigde daar net onder.

Consumentenbond test wachtwoordbeheerderMaar hoe dan ook is het gebruiken van een wachtwoordmanager beter dan hergebruiken van wachtwoorden.

Tenslotte: ook browsers als Firefox, Chrome en Edge hebben een ingebouwde wachtwoordbeheerder. Echter, uit veiligheidsoogpunt is losse software hiervoor beter. In de instellingen van de browser kan de interne wachtwoordopslag worden uitgeschakeld.

Vul uw telefoonnummer in dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug!

Skip to content