ADVIES: voorkom dat foto’s worden gestolen

Gisteren deelde nu.nl een bericht dat er foto’s van jonge meisjes worden verspreid in een online netwerk. Een tijdje geleden was in het nieuws dat er mannen grote hoeveelheden wraakporno deelden op een vergelijkbaar netwerk. Hoe voorkom je dat anderen foto’s van jezelf of je kinderen stelen en verspreiden?

Hiervoor staat een aantal belangrijke veiligheidsmaatregelen:

  • Zorg voor unieke passwords voor al je accounts. Het makkelijkste is om hiervoor een wachtwoordmanager te gebruiken, zoals Lastpass of Keepass.
    Een alternatief voor wachtwoordmanagers is wachtwoord maken van een zin waarvan je van elk woord de eerste letter neemt. Zelfs als je hiervoor de zin Leentje leerde Lotje lopen, langs de lange Lindelaan. gebruikt, is dat veiliger dan veel van de meestgebruikte wachtwoorden.
  • Zorg ervoor dat alle accounts waarop vertrouwelijke gegevens staan, beveiligd zijn met tweestapsverificatie. Op veiliginternetten.nl staan linkjes naar verschillende aanbieders met instructies hoe je dat kunt instellen. Stel dit in ieder geval in voor je e-mailaccount(s) en belangrijke social media accounts, zoals Facebook en Instagram.
  • Installeer updates van al je software, ook op je telefoon.
  • Gebruik een virusscanner op al je apparaten, ook op je telefoon of tablet.
  • Installeer niet zomaar alle apps die je tegenkomt, al helemaal niet als die van buiten de normale Appstore of Playstore komt. Geef apps geen toegang tot de foto’s op je telefoon, tenzij daarvoor een reden is.
  • Laat anderen niet onder je eigen account op je computer werken. Maak hiervoor een gastaccount aan.
  • Koppel je telefoon niet zomaar aan apparatuur van anderen, door bijvoorbeeld Bluetooth of USB. Bij dat koppelen kunnen mogelijk foto’s worden overgenomen of virussen worden geïnstalleerd.

Met deze maatregelen voorkom je dat kwaadwillenden jouw foto’s of die van je kinderen makkelijk kunnen buitmaken.

Vul uw telefoonnummer in dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug!

Skip to content